dinsdag 28 december 2010

Hodgkin lymfoom en ABVD

Het Hodgkin-lymfoom komt vrij weinig voor. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 350 mensen het Hodgkin-lymfoom vastgesteld. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen tussen de 20 en 35 jaar en boven de 50 jaar. Bij mannen komt de ziekte iets vaker voor dan bij vrouwen.

Het Hodgkin-lymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel. Bij deze ziekte treedt abnormale celgroei op van lymfocyten. Deze afwijkende lymfe- kliercellen werden al in 1832 beschreven door de Engelse arts Thomas Hodgkin. Op grond van die kenmerkende Hodgkincel onderscheidt de ziekte zich van andere soorten lymfeklierkanker, die de verzamelnaam non-Hodgkin-lymfomen hebben. Alle soorten lymfeklierkanker samen, dus zowel het Hodgkin-lymfoom als de non-Hodgkin-lymfomen, worden maligne lymfomen (maligne = kwaadaardig) genoemd.

Ongeveer 15% van de maligne lymfomen zijn Hodgkin- lymfomen. Bij het Hodgkin-lymfoom worden de lymfeklieren groter door ongeremde deling van de lymfocyten. Dit heeft tot gevolg dat de lymfocyten niet meer goed kunnen functioneren. Hierdoor verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriën, en kunnen makkelijker infecties ontstaan. De ziekte ontstaat meestal in een lymfeklier. In een enkel geval ontstaat de ziekte elders in het lymfe- stelsel, bijvoorbeeld in het lymfeweefsel in de milt, in de lever of in het beenmerg.

Op grond van het aantal en de plaats van de aangetaste lymfeklieren, de bloedbezinking en de eventuele tumormassa tussen de longen en verdere uitzaaiingen worden vier stadia onderscheiden.

Stadium 1: De ziekte beperkt zich tot één lymfekliergebied, bijvoorbeeld de lymfeklieren in de hals, of tot één orgaan.
Stadium 2: De ziekte beperkt zich tot twee of meer kliergebieden aan dezelfde kant van het middenrif, of bevindt zich in één orgaan en één of meer kliergebieden, eveneens aan dezelfde kant van het middenrif.
Stadium 3: De ziekte bevindt zich in kliergebieden aan beide kanten van het middenrif, en soms ook in de milt en/of een ander orgaan.
Stadium 4: De ziekte heeft zich verspreid naar andere organen, zoals de longen, de lever, het beenmerg of de huid.

Elk stadium wordt nog eens onderverdeeld in A (zonder symptomen) en met een van volgende symptomen: 10% gewichtsverlies in 6 maanden, koorts, nachtelijk zweten. 

De genezing van kanker met chemo werkt ongeveer als volgt: normale, gezonde cellen groeien en sterven af in een door het lichaam gecontroleerd tempo. Er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven: daardoor ontstaan er gezwellen.

Cytostatica – de medicijnen in de chemo – doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze het groeiproces van de cel verstoren, verschilt van medicijn tot medicijn. Daarom krijg ik ook een cocktail van verschillende medicijnen.

De chemotherapie die ik krijg bestaat uit ABVD-kuren Deze chemo is een cocktail van cytostatica die wordt toegediend volgens een vaste verdeling in een hoeveelheid die is gebaseerd op je lichaamsoppervlakte. Alle medicijnen in de ABVD-kuur worden via een infuus gedoseerd en zijn dus vloeibaar.

De werkende stoffen in deze kuur zijn Doxorubicine A, Bleomicyne, Vinblastine en Dacarbazine. Deze individuele medicijnen worden vaak in combinatie met andere medicijnen gegeven bij kanker-bestrijding. De medicijnen hebben met elkaar gemeen dat ze de celdeling remmen of tegengaan, maar hebben natuurlijk ook ieder hun eigen werking, waardoor ze ook allemaal voor andere bijwerkingen zorgen. 

Elk lichaam reageert anders, dus waar ik last van ga krijgen is nog even afwachten. Heb in ieder geval mijn eerste tas vol medicijnen die de bijwerkingen tegen gaan al opgehaald. ;)

Tot nu toe..

Lieve allemaal,

Hoewel ik niet echt een bloggerig type ben (sommigen kunnen zich misschien nog mijn waarbenjij.nu uit Indonesië herinneren), leek het me nu toch een goede manier om iedereen op de hoogte te houden van hoe het gaat.

Ik loop al een tijdje rond met een flink opgezette lymfklier links in mijn hals. Na een tijd ben ik toch maar naar de huisarts gegaan en daar werd ik meteen doorverwezen naar een internist/hematoloog. Deze sprak meteen zijn vrees uit en wilde een aantal stappen overslaan (echo, punctie) en meteen een biopsie laten doen. Een dag later werd ik geopereerd en die donderdag (16 december 2010) had ik de diagnose: Hodgkin.. lymfklierkanker.

Raar, want ik voel me prima. Afgezien van een bult in mijn nek, heb ik geen last van andere symptomen. Week daarop is er een PET-CT scan gedaan. Afgelopen donderdag (23 december 2010) heb ik daar de uitslag van gekregen. Ik zit in stadium 2A. Helaas wel in de ongunstige groep omdat het op vrij veel plekken zit (beide kanten hals, beide oksels en achter longen) en de bezinking in mijn bloed erg hoog is. Volgens hematoloog ligt gunstig en ongunstig echter helemaal niet zo ver uit elkaar.

Plan van aanpak: in ieder geval 4 chemokuren (één kuur bestaat uit 2 keer, om de 2 weken). Er wordt nog besproken of ik daarna bestraald word, of er nog 2 chemokuren bij krijg.
Kuur 1A staat gepland voor 4 januari (na een hopelijk fantastisch oud&nieuw feest in Berlijn).

Het voelt allemaal nog een beetje onwerkelijk omdat ik nog vrolijk rondloop, werk, feest. Raar idee dat je nu medicijnen gaat krijgen die je juist ziek maken, om beter te worden, terwijl ik me prima voel.

Wil iedereen bedanken voor alle lieve kaartjes, berichtjes, afleidingsmomenten. Heel fijn om te weten dat ik zoveel lieve mensen om me heen heb!

Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs Laura

PET-CT scan en Thorax foto: